Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Ukraina

Det ukrainska köket är ytterst aromatiskt och innehåller en stor variation av örter och kryddor. Vitlök, persilja, dill, mynta, senap, peppar och kanel är populära smaksättare och är det som karaktäriserar den lokala matlagningen i Ukraina. Man använder sig också av mycket färska, inlagda och rökta råvaror.

Till förrätt i landet är det vanligt med skivor av färsk gurka och tomat tillsammans med kött och ost. Populärt är även olika sallader med t.ex. kyckling eller krabba. Två soppor som ofta äts innan huvudrätten i Ukraina är borschch och solyanka, den förstnämnda är den kända ryska rödbetssoppan som faktiskt härstammar från Ukraina. Solyanka är en fyllig kött eller fisksoppa som innehåller oliver och citron. Shuba är en sallad som innehåller inlagd sill och rödbetor.

Till huvudrätt äter man gärna fläskkött eller kyckling fyllt med svamp eller grönsaker, grytor med potatis och grönsaker och även fiskar som karp och flundra. Varenyky är fyllda knyten gjorda av kokt eller friterad deg liknande ravioli, det fylls med kött, potatis, kål och ibland svamp, till detta serverar man smör eller gräddfil. Holubtsi är små kålrullar som fylls med ris eller kött och serveras med tomatsås. Till de allra flesta rätterna bjuds bröd vilket Ukraina genom århundradena varit känt för, en fransk författare som levde i landet skrev att det fanns 77 olika sätt att tillverka bröd i Ukraina.

Till efterrätt äter man t.ex. varenyky fyllda med körsbär, russin eller sötad färskost. Det finns många olika bakelser och tårtor i landet, kievsky tort är en lokal specialitet gjord av lager med knapriga våfflor och hasselnötter.

I dryckesväg är vin, vodka och mineralvatten de vanligaste middagsdryckerna. En unik ukrainsk dryck är kvas, en aningen söt alkoholfri dryck med smak av vete.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com