Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Tunisien

Det tunisiska köket är en blandning av de europeiska, orientaliska och ökenfolkens kulinariska traditioner. Dess distinkta kryddighet kommer från det omgivande Medelhavet som under århundradena influerat den tunisiska matlagningen.

Det tunisiska köket är alltså till skillnad mot de andra nord afrikanska köken hett och kryddigt.

Couscous är nationalrätten och kan tillagas på ett dussin olika sätt, det kokas i ett särskilt kärl som heter couscousiere där man också tillagar kött och grönsaker i den undre delen. På detta sätt så smaksätts couscousen av det som ligger under i couscousieren.

Lokala tunisiska specialiteter är t.ex. chorba, vilket är en pepprig soppa. Brik är tunna bitar kött, grönsaker och ett ägg i ett degknyte som friteras. Harissa är en stark, röd pepparsås vilket används i nästan alla maträtter. Chakchouka är en sorts ratatouille med kikärtor, tomater, chili, vitlök och lök vilket serveras med ett pocherat ägg.

Till efterrätt i Tunisien äter man t.ex. yo-yo, vilket är donuts gjorda av apelsinjuice som friteras och sedan doppas i honungssirap. Bouza är en kaka gjord av hasselnötter och makroud en semolinatårta fylld med dadlar, kanel och apelsinskal.

Tunisien har egen vinproduktion och sorter som det lätta rosévinet Sidi Rais eller det kryddiga Muscat de Keliba tillverkas lokalt. Turkiskt kaffe och grönt té med färsk mynta är även de populära drycker i landet.


Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com