Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Tajikistan

Det tadzjikiska köket är anpassat för att passa resurserna och förhållandena i det bergiga landet. Det består utav mycket grönsaker och en del kött. Får är huvudingrediensen i en ångad dumpling som heter tushbera. Fler lokala specialiteter är t.ex. tuhum barak, vilket är fylld "ravioli" med ägg som tillagas i sesamolja tillsammans med mjölk och örter och äts med plattbröd.

Traditionella tadzjikiska måltider startar med något sött som halwa och té, sedan fortsätter det med soppor och kött innan det avslutas med plov. Plov görs på rester av fårkött, strimlad kålrot och ris vilket steks i en stor panna. Shashlyk är bitar av fårkött på spett som grillas över kol och sedan serveras tillsammans med skivad rå lök och pipioshka, vilket är ett osyrat platt bröd.

Populära snacks i landet är t.ex. samsa, vilket är fyllda piroger. Chiburekki är friterade degknyten. Soppa är även det populärt och shorpur är en kött och grönsaks soppa. Laghman är liknande shorpur men innehåller även nudlar.

Till dessert äter man gärna lokal frukt som druvor, meloner, granatäpplen, aprikoser, plommon och fikon.

Man dricker gärna té eller chai vilket finns att få tag på överallt. Öl, vin, vodka, konjak och lokalt mousserande vin (shampanski) är också ytterst lättillgängligt. Kefir är en tjock drickbar yoghurt som ofta serveras till frukost.


Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com