![]() Sitemap |
Med sin början på gränsen till
Nordamerika är Mexiko ett mycket känt matland.
Centralamerika fortsätter genom den smala landremsa som förbinder nord och sydamerika. Pga. närheten till havet så är det givetvis populärt i dessa delar och även i den karibiska delen av sydamerika med fisk och skaldjur av olika slag. Dessa serveras ofta tillsammans med ris, bönor, tortillas och diverse grönsaker. I det tropiska klimatet finns även ett stort utbud av exotiska frukter som kokosnötter, ananas, papaya, mango och bananer. Själva kontinenten Sydamerika börjar beroende på definitionen antingen genom Colombias gräns till Panama eller vid panamakanalen. Regionens två jättar Argentina och Brasilien har båda en betydande matkultur. I Brasilien, en smältdegel av olika folkslag och etniciteter så äter man gärna kött, ofta grillat och serverat tillsammans med ris eller potatis, och dessutom sås eller salsa. Feijoada är landets nationalrätt och består utav olika sorters kött, korv och bönor. Landets långa kust medför även att skaldjur och fisk är populärt. Argentina är nog främst känt i omvärlden för sitt kött. Asado är olika sorters nötkött som grillas över eld och serveras med t.ex. chimichurri, en salsa som serveras kall till köttet. Chorizokorven är om inte ännu kändare, åtminstone likvärdig och avnjuts lokalt vanligen i en grillad baguette toppad med chimichurri, ett populärt snabbmatsalternativ kallat choripan. Empanadas serveras över hela sydamerika i olika former, och är även det mycket populärt i Argentina. Empanadan är en pirog som fylls med ost, kött, kyckling eller något sött. Den innehåller ofta även hårdkokta ägg, russin och oliver utöver köttfyllningen. Över en stor del av Sydamerikas västkust breder Chile ut sig, landet är mycket smalt och gränsar till Peru, Bolivia och Argentina. Precis som grannlandet i öster, Argentina, så har Chile på senare år gjort sig känt för bra viner, lokalt dricker man det ofta med en skvätt mineralvatten. I dryckesväg får inte heller pisco sour missas, den berömda drinken görs på äggvita, citron och pisco och är relativt sur, men god. På grund av sitt läge vid havet så äter man mycket fisk och skaldjur även i Chile, kända chilenska maträtter är t.ex. curanto, en gryta med skaldjur, potatis och kyckling, fläsk eller nötkött. Chupes är en fiskgryta. Icke att förglömma är ceviche, egentligen en maträtt som främst har sitt ursprung i Peru, men tillagas på olika sätt över hela kontinenten. Nedan följer de olika regionerna och de länder som ingår. Centralamerika Sydamerika |
![]() ![]() Mat i olika världsdelar Europa Asien Afrika Sydamerika Nordamerika Oceanien Skandinavien (engelska) Alla våra recept Recept 1 Recept 2 Recept 3 Recept 4 Recept 5 Recept 6 Recept 7 Recept 8 Recept 9 Recept 10 Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com |