Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Sydamerika

Sydamerika är en spännande världsdel, från Mexiko och Centralamerika som egentligen tillhör nordamerika, till de tropiska karibiska delarna och vidare genom det bördiga pampas slätter, till pingviner och isberg vid Kap Horn i sydligaste Chile, på gränsen till antarktis.

Till saken hör som nämns i första meningen att Centralamerika och Mexiko tekniskt sett tillhör nordamerika. Den del som egentligen anses starta i Mexiko är Latinamerika och det är detta som får anses utgöra Sydamerika i den här artikeln.

Med sin början på gränsen till Nordamerika är Mexiko ett mycket känt matland.

Med tacos, nachos, guacamole och andra populära rätter så har landet satt sig på matkartan som ett av världens främsta matländer. Givetvis har detta sitt ursprung även i andra delar av regionen och som i så många andra länder och världsdelar så är maten ofta inte helt inhemskt utan har påverkats genom historien av andra kulturer i landets närhet. En sådan rätt är tamalen, populär i såväl mexiko som i de flesta andra delarna av sydamerika. Tamales görs utav majsdeg och fylls ofta med kött och chilisås och lindas sedan in i ett bananblad, det finns även söta tamales fyllda med t.ex. jordgubbar.

Centralamerika fortsätter genom den smala landremsa som förbinder nord och sydamerika. Pga. närheten till havet så är det givetvis populärt i dessa delar och även i den karibiska delen av sydamerika med fisk och skaldjur av olika slag. Dessa serveras ofta tillsammans med ris, bönor, tortillas och diverse grönsaker. I det tropiska klimatet finns även ett stort utbud av exotiska frukter som kokosnötter, ananas, papaya, mango och bananer.

Själva kontinenten Sydamerika börjar beroende på definitionen antingen genom Colombias gräns till Panama eller vid panamakanalen. Regionens två jättar Argentina och Brasilien har båda en betydande matkultur. I Brasilien, en smältdegel av olika folkslag och etniciteter så äter man gärna kött, ofta grillat och serverat tillsammans med ris eller potatis, och dessutom sås eller salsa. Feijoada är landets nationalrätt och består utav olika sorters kött, korv och bönor. Landets långa kust medför även att skaldjur och fisk är populärt.

Argentina är nog främst känt i omvärlden för sitt kött. Asado är olika sorters nötkött som grillas över eld och serveras med t.ex. chimichurri, en salsa som serveras kall till köttet. Chorizokorven är om inte ännu kändare, åtminstone likvärdig och avnjuts lokalt vanligen i en grillad baguette toppad med chimichurri, ett populärt snabbmatsalternativ kallat choripan. Empanadas serveras över hela sydamerika i olika former, och är även det mycket populärt i Argentina. Empanadan är en pirog som fylls med ost, kött, kyckling eller något sött. Den innehåller ofta även hårdkokta ägg, russin och oliver utöver köttfyllningen.

Över en stor del av Sydamerikas västkust breder Chile ut sig, landet är mycket smalt och gränsar till Peru, Bolivia och Argentina. Precis som grannlandet i öster, Argentina, så har Chile på senare år gjort sig känt för bra viner, lokalt dricker man det ofta med en skvätt mineralvatten. I dryckesväg får inte heller pisco sour missas, den berömda drinken görs på äggvita, citron och pisco och är relativt sur, men god. På grund av sitt läge vid havet så äter man mycket fisk och skaldjur även i Chile, kända chilenska maträtter är t.ex. curanto, en gryta med skaldjur, potatis och kyckling, fläsk eller nötkött. Chupes är en fiskgryta. Icke att förglömma är ceviche, egentligen en maträtt som främst har sitt ursprung i Peru, men tillagas på olika sätt över hela kontinenten.

Nedan följer de olika regionerna och de länder som ingår.

Centralamerika

Antigua & Barbuda
Belize
Bahamas
Barbados
Costa Rica
Dominika
Dominikanska republiken
El Salvador
Grenada
Guatemala
Haiti
Honduras
Jamaica
Kuba
Nicaragua
Panama
Saint Christopher och Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent och Grenadinerna
Trinidad och Tobago
Bermuda
Nederländska Antillerna

Sydamerika

Argentina
Bolivia
Brasilien
Chile
Colombia
Ecuador
Guyana
Paraguay
Peru
Surinam
Uruguay
Venezuela

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com