Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Storbritannien

Det brittiska köket har länge haft dåligt rykte, oftast har det varit oförtjänt då man särskilt på senare år blivit ett riktigt matland. Mat från alla delar av världen finns att tillgå och de brittiska kändiskockarna lagar mat på tv apparater i hela världen.

En "full english breakfast" är ett känt fenomen över hela världen och innehåller traditionellt ägg, bacon, korv, champinjoner och tomater, ibland också blodkorv, njurar och även vitabönor. Men en brittisk frukost kan vara så lätt och hälsosam man önskar, lätta frukostar med bröd och kaffe är populärt, likaså rostbröd, juicer och flingor. På vintern äter man gärna gröt av olika slag, särskilt i Skottland och norra England.

En traditionell brittisk lunch består t.ex. av korv, fläsk, skinka eller stek med njurpaj. Till detta dricker man gärna en pint öl och äter en tallrik engelska chips, vilket är samma sak som pommes frites. Ett lättare alternativ är ploughman's lunch, vilket består utav en bit ost, inlagda grönsaker, knaprigt bröd och ofta en liten sallad.

En genuint brittisk tradition är afternoon tea. Oftast inleds det runt klockan fyra på eftermiddagen mellan lunch och middag. Till eftermiddags téet äter man gärna scones, bakelser och olika kakor. Crumpets är en porös kaka som rostas och sedan doppas i smör. Ofta serverar man vispad grädde och t.ex. jordgubbar till.

Till middag äter man ofta mat från andra länder, det indiska köket har gått om den brittiska nationalrätten fisk and chips som populäraste snabbmat. Man äter gärna biff, lamm, kyckling och skaldjur. Även den amerikanska snabbmaten har en stor del av den brittiska marknaden och hamburgare, pizza och friterad kyckling har också på många sätt petat ner den inhemska maten från snabbmatstronen.

Storbritannien har kanske det största utbudet av choklad och sötsaker i hela världen. De oräkneliga kreationerna av olika godis och chokladsorter som finns att få tag på är enormt.

Pågrund av klimatet och det tyska ursprunget hos en stor del av den tidiga befolkningen så har Storbritannien blivit en stor ölnation. Men under senare år har även vinet börjat bli populärare och i västra england är cider den traditionellt föredragna drycken. Men den populäraste drycken över hela landet är givetvis té.

Té är tillgängligt överallt i Storbritannien, i de norra delarna så tenderar det att vara mycket starkare än i de södra delarna av landet. Dock så har kaffet nästan kommit i fatt och är även det oerhört populärt.

Man har tillverkning av många olika ölsorter i Storbritannien, med kända märken som Guiness och Fullers är den brittiska ölen internationellt känd. Man har också lokal produktion av vin, sherry, port och gin.

Skotsk och Irländsk whisky är populärt runt världen och den skotska som stavas whisky produceras över hela skotska höglandet. Den irländska stavas whiskey och produceras även den i stor skala.

Vanliga genuint brittiska rätter är t.ex. baked beans, vilket är bönor tillagade i tomatsås. Bangers and mash är korv med potatismos. Black pudding är en tjock korv gjord på blod och fett. Vidare finns Yorkshirepudding vilket är en smet som tillagas i ugn och ofta serveras med rostbiff som söndagslunch. Haggis är en rätt vars ursprung är skotskt, haggis består utav en fårtarm som fylls med kött och grönsaker.

Se även:
matreportage från Skottland.

matreportage från London.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com