Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Soul food


Soul food, eller southern food, rustik mat
med sitt ursprung i den amerikanska södern.

Den amerikanska söderns kök finns och utgörs av de stater som ligger söder om Mason-Dixon linjen, väster om staten Texas. Detta kök speglar influenser och traditioner från många olika folkslag och grupper som befolkat denna region.

En av de viktigaste händelserna för det lokala köket var den samverkan mellan indianerna och de andra som levde i området vilket medförde att majsen blev en av huvudingredienserna i maten. Majsen användes i allt från det kända majsbrödet, cornbread till grits (ett slags gryn eller gröt som blandas med bacon, ost, smör och salt.) samt diverse spritdrycker.

Efter att nybyggarna i området förstod potentialen för jordbruk så började man kultivera landet, och använde sig även av slavarbetare från Afrika.

De flesta av de afrikanska slavarnas diet bestod av diverse grönsaker. Grytor var vanliga och ris var ett ofta förekommande tillbehör. Matprodukter som aubergine, sesamfrön, okra, sötpotatis, meloner och jordnötter är andra exempel på vanliga delar av det som åts.

De afrikanska influenserna är ytterst närvarande i det traditionella cajun köket, t.ex. i den kända gumbon, vilket är en gryta bestående utav kyckling, skaldjur, korv, ris och okra.

Termen "soul food" kommer från den första halvan av 1960-talet. I själva södern används inte uttrycket särskilt ofta och anses generellt stå för hemlagad mat.

Många stora snabbmatskedjor har även sitt ursprung i södern. Kentucky fried chicken, Popeye's, Hardee's och Krispy Kreme är några exempel.

Här nedan finner du några rätter som inspirerats av "soul food" och "southern cooking".

Fried chicken
Cole slaw
Collard greens (här ersatt med gräddkokt grönkål)
Potatismos
Gravy
Macaronies and cheese
Jambalaya

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com