Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Saudi Arabien

Basvaran i det saudiska köket är pita brödet, vilket följer med till näst intill alla rätter. Ris, linser, kikärter, hummus och bulghur är också vanligt. Det vanligaste köttet är lamm och kyckling, nötkött är ovanligt och fläskkött är förbjudet enligt islamisk lag.

Till kryddningen i det saudiska köket använder man t.ex. kardemumma, kryddnejlikor, tamarind, saffran, sumac, kanel och torkad lime.

Vanliga rätter är t.ex. kultra, vilket är kött på spett, eller soppa och grönsaker. Saliq är en traditionell rätt bestående utav en het rispudding som serveras tillsammans med lamm eller kyckling. Ruzz bukhari består av ris med tomater, nötter och russin. Mutabbag är en rätt gjord av många lager med tunn deg som innehåller köttfärs, lök, vispade ägg och kurrath, vilket är ett slags vitlökssmakande blad. Aysh abu laham är en rätt som liknar pizza och smaksätts med olika kryddor och örter som slutligen toppas med stekt lammkött, hackad kurrath och en sås gjord av sesamfrön (tahini).

Fisk är populärt i kustområdena i Saudi Arabien och gnuggas vanligen med kryddor före den bakas tillsammans med ris. Populära fiskar är t.ex. tonfisk, spansk makrill och hamour. Fisken serveras ofta med lök, tomat, vitlök, chili och kummin tillsammans med ris och lime.

Till dessert äter man arabiska kakor, gräddiga desserter och muhalabia (rispudding).

I dryckesväg finns mint-té och kaffe. Alkohol är förbjudet enligt islamisk lag, men däremot finns det alkoholfri öl och drinkar.


Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com