![]() Sitemap |
Phuket är en ö och provins i södra Thailand, fylld av god mat, trevliga människor och vackra stränder. Även om turismen sedan länge fått fäste så är priserna med våra mått mätt fortfarande ytterst humana, och maten nästan alltid väldigt god och mycket vällagad. Det man tidigt märker är att maten man beställt ofta tar lite tid på sig att komma in, detta får nog anses vara ett kvalitetsmått då all mat tillagas på beställning och inget ligger färdigt och väntar på att slevas upp, något som ju förekommer lite för ofta t.ex. här hemma i Sverige. Det thailändska köket sträcker sig från väldigt mild till mycket kryddigt, och medelstarkt till starkt får nog anses vara snittet. Dock kan man alltid be om svagare kryddning, och för den som vill krydda lite extra finns oftast, och om inte annat på beställning, olika typer av chilisås att få till. Oavsett kryddning finns en mängd olika smaker och kök att tillgå i Phuket. En följd av turismen är att man kan äta allt ifrån svenska köttbullar till engelska köttpajer, smakrika curries, och givetvis på de vanliga amerikanska kedjorna som KFC, Dunkin donuts, Mcdonalds eller Starbucks. Men för att fokusera på det mer lokala köket så har en uppsjö av olika maträtter avsmakats. Vi har besökt både enklare restauranger och dyrare alternativ och ätit allt ifrån haj till pandanuslöv-inbakad kyckling.
En annan av favoriterna är de otaliga grytorna som paneng eller penang-curry, som innehåller kokosmjölk, currypasta och kaffir limeblad och thaibasilika. Massaman-curry, eller mussaman-curry med citrongräs, kokosmjölk, galangarot och koriander är även den fantastisk. Dessa rätter kan oftast fås med antingen kyckling, skaldjur, biff eller fläskkött samt ångkokt ris. Dessa avnjuts med fördel tillsammans med en lokal öl av tidigare nämnda märken alternativt någon av alla de goda färska fruktjuicer som finns att tillgå med smaker som mango, ananas, rambutan eller varför inte kokosnötsjuice. Att rekommendera är givetvis också den kända thailändska soppan Tom kha gai med kyckling och kokosmjölk. Satay, de grillade kycklingspetten med ris och jordnötssås bör heller inte missas.
För den som vill ha riktigt billig mat finns även en mängd små stånd som ofta kommer ut på kvällarna och erbjuder t.ex. grillad kyckling, olika sorters pannkakor eller som tam, vilket är en sallad med papaya, chili och lime. Dessa är oftast väldigt fräscha och välsmakande, och kostar som sagt, nästan ingenting. För den som vill lyxa till det lite finns även den möjligheten. I Patong på phukets västkust ligger Baan rim pa , en restaurang som serverar "thailändsk mat med en twist". Baan rim pa har haft celebra gäster som t.ex. Kate Moss på besök och även vunnit flera utmärkelser för sin mat. Gästerna har även tillgång till en stor vinkällare där man kan välja mellan en mängd exklusiva viner till maten. På Baan rim pa provade vi fem olika rätter, dels som tam, papayasalladen som nämnts tidigare. Sedan nuea pueng dad thod vilket var lufttorkat nöttkött som sedan friterats och serverades med en stark chilisås. Goong lai paad naam makham, stekta tigerräkor i tamarindsås. Panaeng ped, vilket var anka i en krämig currysås tillsammans med lycheefrukt. Slutligen provade vi kyckling bakad i pandanusblad. Allt var mycket gott, men det lufttorkade köttet och ankan stack ut som aningen bättre. Vill man unna sig en lite lyxigare måltid med en fin vy över havet, är Baan rim pa att rekommendera, tag förslagsvis en drink innan på Joe's Downstairs en trappa ner från Baan rim pa, där du sedan kan flytta upp notan då båda restaurangerna har samma ägare. Priserna är höga med thailändska mått, men fortfarande knappt i klass med en "enklare" restaurang i Sverige. Sällskapets mat med dryck kostade drygt 125 svenska kronor per person, men priset går upp om man önskar vin till maten.
En ytterligare rekommendation om man blir sugen på västerländsk frukost är att besöka hotellet och restaurangen Kata villa, kända även för sina grillade räkor. Dessa hann vi dock aldrig prova. Äter eller dricker man på Kata villa får man dessutom fritt begagna sig av deras pool. Skall någon mat-relaterad varning utfärdas är det för snabbmatsstället på phukets flygplats där man i och för sig kan få en chang till maten, men där de blöta kycklingburgarna var en tråkig avslutning på en fantastisk matresa. Men detta och turismen till trots är Thailand
ett fantastiskt land att besöka, både för maten, stränderna,
priserna och de trevliga människorna. Med närheten till resten av
Asien och Oceanien är landet ett perfekt stopp för den som vill ha
en "mjukstart" av världsdelen. ![]() |
![]() ![]() Mat i olika världsdelar Europa Asien Afrika Sydamerika Nordamerika Oceanien Skandinavien (engelska) Alla våra recept Recept 1 Recept 2 Recept 3 Recept 4 Recept 5 Recept 6 Recept 7 Recept 8 Recept 9 Recept 10 Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com |