Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Oceanien

Oceanien är jordens minsta världsdel och består utav Australien, Nya Zeeland, Nya Guinea samt ett större antal öar i Stilla havet.

Australien är det största landet i regionen och anses ibland vara en egen värlsdel. Med en stor blandad befolkning finns det utrymme för många olika kök inom landets gränser. Historiskt är landets matkultur i stor grad påverkad av det brittiska köket som kom till landet med de första nybyggarna. Denna del av det lokala utbudet består till stor del av diverse pajer, grillat och rostat kött, grönsaker och även den brittiska klassikern fish and chips.

Det moderna australiensiska köket har till stor del påverkats av asiatiska kök som de kinesiska, thailändska och vietnamesiska köken. Även länder runt Medelhavet som Grekland, Italien och Libanon har starkt influerat den lokala matkulturen, och dess anor har precis som de asiatiska förts med av ett stort antal immigranter.

Populära vanligt förekommande införda maträtter med anor från ursprungsländerna är t.ex. pizza, foccacia, wok, grillat kött, sallader, soppor och pasta. Precis som i de flesta andra länderna på jorden har även den amerikanska snabbmatskulturen fått fäste, kedjor som Mcdonalds, KFC, Subway, Dominos Pizza är vanligt förekommande och populärt bland australiensarna.

Australiens nationalrätt är pavlova, en tårta som debatterats hett med Nya Zeeland då även de gör anspråk på pavlovan som sin nationalrätt. Vegemite är en annan produkt som ofta förknippas med Australien. Vegemiten är ett brunt pålägg som görs av jästextrakt och oftast serveras med rostat bröd, mycket påminnande om, och även härstammande ifrån den brittiska marmiten.

De australiensiska urinvånarna aboriginerna har även introducerat 'bush tucker' i landet, vilket är baserat på vad naturen har att erbjuda och innehåller allt ifrån frukter och nötter till emu, känguru och krokodil.

Öster om Australien, i sydvästra Stilla havet ligger Nya Zeeland. Landet består av två större öar och ett antal mindre. Mycket av matarvet härstammar precis som i Australien från britterna, men även från de nyazeeländska maorierna.

När maorierna först kom till Nya Zeeland från Polynesien tog de med sig taro, sötpotatis, bananer och ananas. Många av dessa hade svårt att få fäste i jorden på vissa av öarna pga. det hårda klimatet, det medförde ett större beroende och användande av olika rotfrukter, fåglar och fisk.

Té är en viktig del av matkulturen i landet, både som dryck, och som måltid, på Nya Zeeland är det i princip likställt med middag. Det moderna köket i landet är en blandning av klassiskt brittiskt och maoriska rätter som t.ex. boil-up, en gryta med fläskkött, potatis, sötpotatis och dumplings. På senare tid har den nyazeeländska maten fått ett litet uppsving i omvärlden med det såkallade pacific rim. Ett namn för det fusionskök som skapats i regionen, vilket utgörs av influenser från både Oceanien och de närbelänga delarna av Asien.

Vidare österut från Nya Zeeland finns en rad små önationer tillhörande världsdelen oceanien. En av dessa är Fiji och precis som på de flesta andra av öarna i regionen så står havets läckerheter för en betydande och viktig del i dieten. En av de lokala specialiteterna är kakoda, fisk ångkokt i kokosnötskräm och lime. En annan är lovo, fisk, kött, grönsaker och frukt som tillagas i en grop i marken. Till detta kan man fijiansk rom eller Carlton, ett lokalt tillverkat öl.

På öar som Tahiti och Samoa äter man förutom fisk och skaldjur t.ex. chicken fafa, kyckling med tarolöv och po'e, ett slags fruktpudding.

Nedan följer de olika länderna i regionen.

Australien
Papua Nya Guinea
Nya Zeeland
Fiji
Salomonöarna
Vanuatu
Samoa
Mikronesien
Tonga
Kiribati
Marshallöarna
Palau
Cooköarna
Tuvalu
Nauru

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com