![]() Sitemap |
Nordamerika utgörs utav främst Usa
och Kanada som nämnt ovan, dessutom består
nordamerika av flertalet öar i karibien samt den danska ön Grönland. Redan tidigt blandades alltså kulturerna i Nordamerika vilket idag kan beskådas i form av ett av de mest blandade etniska länderna på vår jord, Usa. Landet grundades 1776 då tretton brittiska
stater utropade självständighet från Storbritannien. Landet
utgörs i modern tid främst utav människor med europeiskt ursprung,
men amerikaner med afrikanskt ursprung samt invånare med sydamerikansk
påbrå utgör ungefär tjugofem procent av den totala befolkningen. Usas inverkan på resten av världen vad det gäller mat är slående, kedjor som KFC, Mcdonalds, Burger King, Starbuck's och Dunkin' Donut's finns i en majoritet av världens länder. Även multinationella mat och dryckesproducenter som Pepsi, Coca-Cola och Kraft Foods tillhandahåller mycket av det som dagligen konsumeras runt jorden. Men bortsett från världstäckande snabbmatskedjor och företag har landet givetvis enga traditioner som växt fram genom århundradena. Maine-hummer med smält smör och bröd, jambalaya, grits, macaronies and cheese, äppelpaj - eller såkallad american pie, clamchowder; musselsoppa med bacon och potatis är några exempel på mat som får anses vara relativt egen. Även varianter på klassisk italiensk mat som spaghetti and meatballs, chicken parmigiano och fettucine alfredo förtjänar att uppmärksammas. Norr om Usa ligger Kanada,
lite av en doldis i matsammanhang, ofta skuggat av sin kändare granne.
Kanada är kanske främst känt för och förknippat med
produkter som canadian bacon, lönnsirap och till viss del kanadensisk whisky.
Tidiga kinesiska immigranter förde med sig det kantonesiska köket till landet, och från det har t.ex. chinese smorgasbord uppkommit, vilket är ett resultat av skandinaviska arbetares önskan om att få de kinesiska kockarna att servera ett flertal lätt-tillgängliga rätter. Det ursprungliga kanadensiska köket är baserat på viltkött och klassiska metoder använda av inuiter och indianer i landet. Allt ifrån bäver och säl till älg förekommer. Några olika kanadensiska maträtter är t.ex. poutine, vilket är pommes frites täckt med ost och gravy, en salt sås. Jigg's dinner är en maträtt från Newfoundland med kål, saltkött, potatis och morötter tillsammans med pease pudding, ett slags röra huvudsakligen bestående av ärter, kryddor, vatten och bacon. Tourtiere är en köttpaj som är särskilt populär runt jul och nyårshelgerna. Inspirerat av både de kanadensiska och danska köken är Grönland, en jätte ute i atlanten som tillhör Danmark, men anses vara en del av Nordamerika. Huvudingredienserna i det lokala köket är vilt, fisk, skaldjur och fågel. Populärt bland lokalbefolkningen är valkött, olika typer av inlagda fiskar och även torkad kött av myskoxe. Också populärt är såkallat grönländskt kaffe, som är en drink i stil med Irish coffe och består utav kaffe, kahlúa, whisky, grand marnier och vispgrädde. Också till havs, utanför det egentliga
Nordamerika ligger karibien, ett paradis med kritvita stränder, reggae,
kokospalmer och glada människor. Det karibiska köket är en fusion
mellan de olika länder och folk som verkat i regionen under historiens
gång. Med smaker från Spanien, Frankrike,
Afrika, Indien och de inhemska indianstammar som ursprungligen
fanns i området. Nedan följer de olika regionerna och de länder
som ingår. |
![]() ![]() Mat i olika världsdelar Europa Asien Afrika Sydamerika Nordamerika Oceanien Skandinavien (engelska) Alla våra recept Recept 1 Recept 2 Recept 3 Recept 4 Recept 5 Recept 6 Recept 7 Recept 8 Recept 9 Recept 10 Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com |