Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Nordamerika


Nordamerika
utgörs egentligen både av Kanada och Usa samt utav centralamerika, vi har dock valt att förlägga centralamerika till sydamerika vilket du kan läsa om här.

Nordamerika utgörs utav främst Usa och Kanada som nämnt ovan, dessutom består nordamerika av flertalet öar i karibien samt den danska ön Grönland.
Världsdelen befolkades till en början enbart av indianer och inuiter, men har genom historien befolkats av diverse olika kolonisatörer, däribland vikingar, spanjorer, britter och fransmän.

Redan tidigt blandades alltså kulturerna i Nordamerika vilket idag kan beskådas i form av ett av de mest blandade etniska länderna på vår jord, Usa.

Landet grundades 1776 då tretton brittiska stater utropade självständighet från Storbritannien. Landet utgörs i modern tid främst utav människor med europeiskt ursprung, men amerikaner med afrikanskt ursprung samt invånare med sydamerikansk påbrå utgör ungefär tjugofem procent av den totala befolkningen.

Denna mix av olika folkslag och etniciteter har medfört ett av världens mest varierade kök. Maträtter som känntecknar Usa idag är allt ifrån hamburgare, coleslaw, pommes frites, hotdogs, panpizza, pannkakor, friterad kyckling, enchiladas, tacos och så vidare. De flesta av dessa rätter har sitt ursprung i andra länder, men har så sakta amerikaniserats och integrerats i den inhemska matkulturen.

Usas inverkan på resten av världen vad det gäller mat är slående, kedjor som KFC, Mcdonalds, Burger King, Starbuck's och Dunkin' Donut's finns i en majoritet av världens länder. Även multinationella mat och dryckesproducenter som Pepsi, Coca-Cola och Kraft Foods tillhandahåller mycket av det som dagligen konsumeras runt jorden.

Men bortsett från världstäckande snabbmatskedjor och företag har landet givetvis enga traditioner som växt fram genom århundradena. Maine-hummer med smält smör och bröd, jambalaya, grits, macaronies and cheese, äppelpaj - eller såkallad american pie, clamchowder; musselsoppa med bacon och potatis är några exempel på mat som får anses vara relativt egen. Även varianter på klassisk italiensk mat som spaghetti and meatballs, chicken parmigiano och fettucine alfredo förtjänar att uppmärksammas.

Norr om Usa ligger Kanada, lite av en doldis i matsammanhang, ofta skuggat av sin kändare granne. Kanada är kanske främst känt för och förknippat med produkter som canadian bacon, lönnsirap och till viss del kanadensisk whisky.

Landet är dock stort, och precis som Usa befolkat av människor från hela världen varför det finns en stor bredd på det lokala köket. De engelskspråkiga delarna av landet är nära knutna till de brittiska och amerikanska köken, och den fransktalande delen av Kanada naturligt nog till just det franska.

Tidiga kinesiska immigranter förde med sig det kantonesiska köket till landet, och från det har t.ex. chinese smorgasbord uppkommit, vilket är ett resultat av skandinaviska arbetares önskan om att få de kinesiska kockarna att servera ett flertal lätt-tillgängliga rätter.

Det ursprungliga kanadensiska köket är baserat på viltkött och klassiska metoder använda av inuiter och indianer i landet. Allt ifrån bäver och säl till älg förekommer.

Några olika kanadensiska maträtter är t.ex. poutine, vilket är pommes frites täckt med ost och gravy, en salt sås. Jigg's dinner är en maträtt från Newfoundland med kål, saltkött, potatis och morötter tillsammans med pease pudding, ett slags röra huvudsakligen bestående av ärter, kryddor, vatten och bacon. Tourtiere är en köttpaj som är särskilt populär runt jul och nyårshelgerna.

Inspirerat av både de kanadensiska och danska köken är Grönland, en jätte ute i atlanten som tillhör Danmark, men anses vara en del av Nordamerika. Huvudingredienserna i det lokala köket är vilt, fisk, skaldjur och fågel. Populärt bland lokalbefolkningen är valkött, olika typer av inlagda fiskar och även torkad kött av myskoxe. Också populärt är såkallat grönländskt kaffe, som är en drink i stil med Irish coffe och består utav kaffe, kahlúa, whisky, grand marnier och vispgrädde.

Också till havs, utanför det egentliga Nordamerika ligger karibien, ett paradis med kritvita stränder, reggae, kokospalmer och glada människor. Det karibiska köket är en fusion mellan de olika länder och folk som verkat i regionen under historiens gång. Med smaker från Spanien, Frankrike, Afrika, Indien och de inhemska indianstammar som ursprungligen fanns i området.

En vanlig stapelvara i den karibiska dieten är bönor och ris, det serveras till allt från jamaicansk jerk chicken till grillad get, diverse skaldjur och fiskar eller ödlor. Men naturligt nog är förekomsten av fisk, ostron, musslor, räkor och annat från havet stor i Karibien. Icke att förglömma är regionens kändis rom, en destillerad dryck gjord på sockerrör som används i diverse drinkar, och även i matlagningen.

Nedan följer de olika regionerna och de länder som ingår.

Nordamerika

Kanada
Usa

Karibien (Västindien)

Barbados

Bahamas
Kuba
Jamaika

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com