Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Nepal

Nepal är ett land med exotisk kultur och exotisk mat. Även om Nepal som land är isolerat så har man ändå lyckats hålla sitt kök varierat och spännande. Maten är enkel men smakrik och man använder en unik blandning av kryddor och smaksättare, som timus, vilket är en släkting till szechuanpeppar. Jimbu är himalayanska örter, man använder också mycket senapsolja, ghi, (klarifierat smör) och ibland också yaksmör. Vidare använder man t.ex. vitlök, ingefära, kummin, koriander, svartpeppar, chili och lök. Ris är stapelvaran i landet och till det äter man t.ex. kryddade grönsaker och chapatis.

Kött som get, fläsk, kyckling och buffel är populärt, men nötkött är förbjudet.

Pga. det hårda klimatet i bergslandet så använder man olika metoder för att konservera mat, sukuti är torkat kött och gundruk är syrade grönsaker.

Lokala specialiteter är t.ex. dal-bhat-tarkari, vilket är en sorts linssås som äts tillsammans med ris. Momo är fyllda dumplings som friteras eller ångas och thukba är en tjock soppa.

Nationaldrycken är chiya, vilket är té med mjölk, socker och kryddor (ibland också saltat med yaksmör). Chang är öl gjord av syrad majs, råg eller hirs. Arak är sprit gjord av potatis och raksi är vete eller risbrännvin. Lokal tillverkning av öl, rom, vodka, whisky och gin finns också.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com