Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Moussaka recept, gratäng med aubergine från Grekland
Recept på moussaka, mussaka. Auberginegratäng vanligt i Grekland, Turkiet, Makedonien, Bulgarien och Rumänien.
I de sistnämnda länderna används även potatis.


För 4 personer:

2 medelstora Auberginer
500 gram Köttfärs
1 burk Krossade Tomater
1 Gul Lök
2 Vitlöksklyftor
1 tsk Kanel
1 Buljongtärning
4-5 dl Mjölk
2-3 msk Mjöl
2 msk Oregano
3 dl Riven Ost

Olivolja
Smör
Salt & Peppar

1. Skiva auberginen och salta eventuellt för att dra ur vattnet. Stek sedan köttfärs, finhackad vitlök och finhackad lök i olivolja.
När köttfärsen är genomstekt så slå över tomaterna samt krydda med buljong, oregano, kanel, salt och peppar. Låt puttra och smaka av.

2. Gör bechamelsåsen, koka ihop mjölk med mjölet samt salta och peppra. När såsen tjocknat rör ner 1 dl riven ost. Skiva i ca 1/2 cm tjocka skivor samt stek auberginerna i olivolja några minuter på varje sida.

3. Bottna en ugnsform med aubergineskivorna, häll över köttfärssåsen och gör sedan ytterligare ett lager på samma sätt, avsluta genom att hälla bechamelsåsen över alltsammans och toppa med ost, gratinera i ugnen på 225 grader i ungefär 40 minuter.
Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com