Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

matreportage från skottland, mat i edinburgh


Foodetc provsmakar Skottland

Edinburgh är det Skotska konungarikets huvudstad. Staden ligger
majestätiskt vid havet, omgivet av ett kargt, bergigt landskap och gröna kullar. Själva sinnebilden för staden är Edinburgh castle, slottet som ligger pampigt, högst upp på en kulle och blickar ner mot staden.

Jag har mina förutfattade meningar om britternas kokkonst, det måste bekännas. Mina fördomar grundlades redan tidigt i barndomen när jag läste Asterix (fransk serie om de tappra gallerna). I ett av sina äventyr hamnar Asterix, och hans gode vän, Obelix, i Storbritannien. Där ger den brittiske druiden goda råd till gallerna om hur man kryddar maten på bästa sätt. Det gör man genom att använda rikligt med vatten. Men uppenbarligen har det hänt en del sedan Asterix tid, för den riktigt mustiga vattenaromen lyckades jag hitta endast vid två tillfällen, varav det ena var vid en skolbespisning, det finns saltregleringar av hälsoskäl för skolmaten i Storbritannien.

Men det är kanske inte främst för matens skull man åker till Edinburgh. Man åker hit för att det är en fantastiskt vacker stad, med fin arkitektur och en dramatisk historia. Här kan man se tidigmoderna byggnader med glas- och stålkonstruktioner, som samsas med flera hundra år gamla stenhus.
Den gamla stadskärnan består av gator som slingrar sig hit och dit och trappor som följaktligen klättrar än upp och än ner. Det är ett lite svårnavigerat myller, men ack så charmigt! Stadskärnan är inte jättestor, så om man skulle gå vilse, så är ingen större skada skedd. Stenhusen lyses upp här och var av välkomnande och färggranna butiksfasader och pubskyltar. Det finns många bra muséer och ett stort utbud av teatrar. Trots att staden är förhållandevis liten, ter sig kulturutbudet enormt.


Från vänster: korv med bröd á la Skottland, Scrambled eggs, Haggis

Folk i allmänhet är väldigt trevliga. Och skulle man råka gilla spökerier är Edinburgh rätt ställe att åka till, staden sägs vara Europas mest hemsökta. Ett ytterligare gott skäl att besöka staden, är att det inte är speciellt långt till Skottland från Sverige. Drygt två timmar tar flygresan (nej, ingen resebyrå ger mig provisison).

På puben umgås man, kastar Dartpilar, tar en öl och kollar på fotboll. Det är kallt i bostäderna i de gamla stenhusen, men pubarna brukar vara uppvärmda, så där trivs folk. Vi hittade också kafeer, där man kunde sätta sig, som i ett vardagsrum, utan att behöva beställa.


Haggis with neeps and tatties!

Haggis är en nationalrätt som de flesta pubar och barer med självaktning, stoltserar med på menyn. Detta är skottarnas motsvarighet till pölsa, gjort på bland annat mald komage. Haggis är en kryddig färs (som enligt testpersonen inte smakar vatten) och den serveras med neeps(turnips) rotmos och tatties(täter=potäter).

Det verkar som att det mesta går att fritera. Jag undrar om man någon annanstans i världen kommit på att fritera Mars- och Snickers? Om man råkar vara sugen på någonting groteskt sött och flottigt, då är friterad Mars rena önskedrömmen. Vi hörde även talas om att det går att få tag i friterad pizza. Detta är dock obekräftat.

Från vänster: fish & chips, meatpie, diverse ostar

Fish and chips kan man beställa överallt. Många ställen gör tyvärr inte själva remouladsås, utan serverar istället små trista plastkuddar med färdiga såser i. Steakpie är i princip inbakad gryta, som serveras med pommes frites och kokta grönsaker. Man blir ordentligt mätt på båda dessa klassiker, det vill jag lova!

Det går att hitta små ostbutiker med småskaligt och hantverksmässigt framställda ostar. Kliv in, fråga, smaka och köp. För att inte tala om öl och whisky.

Och åk inte till Storbritannien utan att äta scones med marmelad till frukost på något trevligt kafe. Frukost består mest av vitt formbröd, exempelvis med äggröra. Korvar är inte heller ovanligt förekommande på frukostmenyerna i landet.

I Storbritannien samsas kök från världens alla hörn. Om pubmaten börjar kännas för bastant, så finns det alltid mat att tillgå från alla tänkbara kök världen över. Det är bara att välja och vraka.

Se även Storbritannien.

Bookmark and Share

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com