Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Litauen

Det litauiska köket består främst av traditionella litauiska rätter. Beroende på det liknande klimatet och jordbruket så är basingredienserna som odlas och konsumeras relativt lika varandra i hela Östeuropa. Men även om likheterna är ganska stora så har det litauiska köket sina egna specialiteter vilka har uppkommit under historien.

Rätter som koldunai; piroger och blynai; blinier har sitt ursprung i Polen. Man har även inspirerat av det tyska köket och äter mycket fläsk och potatisrätter som potatispudding kugelis och vedarai, som är en potatiskorv.

Traditionell litauisk mat är t.ex. soppor med rödbetor och surkål. Grytor, korvar, rökt kött och rågbröd är även det vanligt.

Litauerna äter också mycket kyckling och anka, liksom fiskar som ål och sill. I grönsaksväg finns bönor, kål, morötter, gurka, champinjoner, lök, rädisor och kålrötter.

Man använder sig av mycket mjölkprodukter i matlagningen, som t.ex. keso och liknande ostar. Ägg används till en mängd olika omeletter.

Kakor, bakelser, fruktknyten och glass är populära efterrätter. Kalla söta soppor gjorda av bär och frukt är även de omtyckta. Frukter och bär som växer lokalt är t.ex. äpplen, päron, plommon, tranbär, hallon och jordgubbar.

I dryckesväg finns mjölk, fruktjuicer, té, kaffe, öl och mjöd, en spritsort gjord på honung.


Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com