![]() Sitemap |
Den kinesiska kalendern har använts i århundraden, och baseras på månens gång. En ny månad startar när det är nymåne och den femtonde dagen i månaden är alltid fullmåne. Kalendern har dock även anknytning till solen. På grund av att månåret är ungefär 10 dygn kortare än solåret behöver man ytterliggare en månad, ungefär vartannat eller vart tredje år. Den extra månaden gör så att nyåret
infaller vid första nymånen efter att solen gått in i Enligt legenden så fanns i det gamla Kina
en människoätande best vid namn Nian som då och då kom
ner från bergen för att ljudlöst smyga in i husen och anfalla
människor. Nian var väldigt känslig för ljud och färgen
röd, så man använde sig helt enkelt flitigt av fyrverkerier
och röda ting för att hålla Nian borta. När såväl
monstret flydde samlades folk för att fira. Dessa seder ledde till de första
kinesiska nyårstraditionerna. Kung
pao kyckling På nyårsbordet skall det också alltid finnas en hel fisk. Den symboliserar återstoden av det gamla året. Fisken äter man därför inte upp under nyårsaftonen. Många traditionella rätter inkluderar ingredienser som har en viktig betydelse, här är några exempel: Dumplings: Rikedom Här finner du datumen för både kommande och tidigare datum för det kinesiska nyåret! Kung hei fat choy! Gott nytt år! |
![]() ![]() Mat i olika världsdelar Europa Asien Afrika Sydamerika Nordamerika Oceanien Skandinavien (engelska) Alla våra recept Recept 1 Recept 2 Recept 3 Recept 4 Recept 5 Recept 6 Recept 7 Recept 8 Recept 9 Recept 10 Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com |