Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Kanada

Det kanadensiska köket varierar stort från region till region. Den traditionella maten i det engelskspråkiga Kanada är nära besläktat med de brittiska och amerikanska köken, medans det i Quebec och resten av det fransktalande Kanada har sitt ursprung i fransk kokkonst där man äter t.ex. tourtière, en köttpaj, och gula ärtor.

Det kanadensiska köket kännetecknas av färska lokala råvaror. Västra Kanada är inspirerat av tysk, ukrainsk, polsk och skandinavisk matlagning. Den traditionella maten i arktiska Kanada är baserat på gås och viltkött tillverkat med inuitiska och indianska matlagningsmetoder. Man äter också mycket rökt kött och fisk, t.ex. ren, hare, myskoxe, björn, rådjur och frukter och bär. Man äter även val, säl och räkor.

Vid kusten så har man inspirerats av det brittiska och irländska köket, med en försmak för salt fisk, biff och fläsk. Ett av de bästa vilda ris-sorterna i världen kan man finna i Kanada, precis som lax. Kanadensarna har en mängd havsdjur att frossa i, hummer, ostron, kammusslor, strandsnäckor och musslor finns alla vid atlantkusten.

På våren så börjar tappandet av sirap från lönnträden. Över hela landet hålls sirapsfestivaler och pannkaksfrukostar. Man använder sirapen till allt ifrån pajer till frukostpannkakorna.

Mer godsaker finns i form av beaver tail pastry, som är ett bakverk som påminner om doughnuts.

En sak som kanadensarna likt sina grannar amerikanerna älskar är barbecues. Man grillar allt från hamburgare till grönsaker, grillspett och majskolvar.

Andra kanadensiska specialiteter är t.ex. poutine, en snabbmaträtt innehållande pommes frites, ostkräm och sås. Vidare finns peameal bacon, inlagda bacon rullade i majsmjöl. Ytterliggare rätter är t.ex. pogo, en korv grillad i smet och typiska prärierätter som piroger, kålrullar, sallader, rökt korv, pickles, och en mängd sötvattenfiskar. Särskilt känd är Winnipeg goldeye, en fisk som brukar rökas.

I dryckesväg finns den kanadensiska whiskyn, de två populäraste sorterna är Seagram och Hiram walker. Den görs på antingen majs, vete eller råg. Den framställs oftast från mäsk innehållande flera olika sädesslag. Även öl är populärt och det populäraste i landet är Labatt blue.

Se även:

Vad äter man i Toronto?.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com