Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Italien

Det Italien vi känner bildades 1861, innan dess var landet splittrat i en mängd stadsstater. Därför är fortfarande landet väldigt uppdelat i sina regioner och maträtter kan ha samma namn men vara vitt skiljda på olika platser i landet.

Det italienska köket är simpelt utryckt en kombination av grönsaker, grödor, frukt, fisk, ost och en mängd av kött, fågel och vilt tillagat med olivolja.

I Italien är pasta första rätten i de flesta hemmen. I norr äter man dock vanligen risotto eller polenta. Kött spelar oftast ingen större roll i matlagningen, utan grönsaker, grödor och legymer är det vanliga.

Olivoljan är olika beroende på vart du är i Italien, från grön och fruktig eller guldig till den sicilianska oljan gjord på svartgröna oliver.

Det kända brödet foccacia härstammar från Genua, men görs även den på olika sätt i landet, t.ex. med potatis.

Från Umbrien kommer delikatesser som svart och vit tryffel, liksom goda lokalt tillverkade korvar, salami och prosciutto.

Den italienska maten är generellt sett känd för att vara varierad och innovativ, med rätter som pizza, pasta och allsköns kött och fiskrätter.

I norra Italien använder man mycket grädde, smör och mascarponeost medans man i södra delen av landet använder olivolja.

Italien har över 20 olika regioner som producerar vin, från Valle d'Aosta vid den franska gränsen i norr, till Sardinien och Sicilien i söder. De kändaste är Chianti. Det finns också t.ex. Campari, vilket är en aperitif och Galliano, Sambuca, Amaretto och Strega vilka alla är kända italienska likörer. Cappucino och espresso kaffe är italienska påfund och dricks runt landet.

Lokala italienska specialiteter är t.ex. cannelloni, vilket är pasta fylld med kött, spenat ägg och ost. Risotto alla milanese är gjort på ris, saffran och vitt vin. Osso buco är en kalvrätt tillagad i tomatsås serverat med ris och Pizza vilket härstammar från Campania är populärt och serveras över hela världen.

Kända ostar är t.ex. mozzarella, pecorino, gorgonzola och parmesan.

I efterrättsväg finns zabaglione, vilket är en varm dessert med vispat ägg och marsalavin. Panettone är en julkaka med russin och kanderad frukt. Vidare finns italiensk glass som är populärt i många länder. Tiramisu är också känt över världen. Efterrätterna i Italien är ofta rika på frukt.

Se även Matreportage från Milano.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com