Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Hong Kong

Hong Kongs kök är vida känt för sin exotiska blandning av österländska och västerländska smaker. Den vanligaste hälsningsfrasen i Hong Kong är "Sik tzo fan may" vilket ungefär betyder "har du ätit?", och Hong Kong är på många sätt en stad vars syn på mat sträcker sig förbi synen på ätandet som enbart ett levebröd. Det lokala köket har tydliga spår av det kantonesiska vilket är ganska unikt bland de åtta olika kinesiska köken och fokuserar på färskhet och att bevara råvarornas ursprungliga smak.

Äta är den del av staden, och pga. de små levnadsytorna så äter man gärna ute tillsammans, vilket inte medför några större problem då Hong Kong har mer än 6000 restauranger.

Pga läget vid havet så är skaldjur och fisk populärt, man väljer ofta meny på restaurangen utifrån vad för fisk som finns att tillgå för tillfället. Fisken tillagas ofta genom att ångas hel, toppad med ingefära och lök.

Men den populäraste rätten i Hong Kong är ändå inte fisk, utan den världsberömda Pekingankan. Den serveras vanligen som tre rätter, först grillar kocken ankan över kol och smörjer in den med mörk sirap. Den första rätten består utav ankans skinn, den andra är köttet som serveras med söt sås i små pannkakor. Måltiden avslutas med en soppa som förutom anka innehåller kål och svamp.

En annan populär "Hong Kong rätt" är dim sum. Typiska dim sum är t.ex. shiu mai, vilket består utav ångat fläskkött och räkknyten. Cha siu bau är grillade fläskknyten. Vidare finns au yuk vilket innehåller ångade köttbullar. Tsuen guen är friterade vårrullar fyllda med strimlat fläsk, kyckling, svamp, bambuskott och bönor.

Ytterliggare en lokal specialitet är congee, vilket är en tjock risgröt som serveras med kött och inlagda ägg, kyckling, fisk, skaldjur eller grönsaker.

Té-drickandet är en ytterst viktig del av den kinesiska vardagen. Kinesiska té-ceremonier, Hong Kongs lokala yum cha eller brittiskt afternoon tea är alla populära bland den lokala befolkningen.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com