Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Hälsonojan vs Snabbmatssuget

Del 1: Hälsonojan vs. snabbmatsuget

Den här texten och kommande handlar inte om fastfoods vara eller icke vara, utan handlar enbart om vad man kan äta och vart man kan få tag på de mängder av olika sorters snabbmat som finns runt jorden, vare sig nyttig eller onyttig. Vidare berättas lite historia och annat spännande om snabbmaten som alla vare sig de vill eller inte påverkas av.

Snabbmatens historia går långt tillbaka i tiden, även om det vi idag kallar fastfood förknippas med det moderna samhället så har man sedan tidernas begynnelse ätit mat i farten. I det gamla Rom fanns stånd som sålde bröd och oliver och i det antika Östasien fanns nudelstånd för den stressade dåtida människan.

Den moderna snabbmatens historia, i alla fall den amerikanska, tog sin början den 7 juli 1912.
Då öppnade en inrättning kallad Automat i New York, "restaurangen" bestod utav en kafeteria med maten bakom små glasluckor vilka öppnades genom att man la pengar i myntinkast. Automaterna fortsatte att vara populära under 1920 och 30 talet.

Äran för att ha öppnat den andra men dock kanske första "riktiga" snabbmatsrestaurangen tillskrivs det amerikanska företaget White Castle, som än idag är en av de största fastfood-kedjorna i Usa, man öppnade år 1921 i Topeka i delstaten Kansas.

Snabbmaten är ju ytterst omdebatterad i dagens samhälle, den anses fet, ful, onyttig, äcklig och ganska tråkig av de flesta, samtidigt tryckte svenskarna i sig snabbmat från de största kedjorna för ungefär 10 miljarder kronor förra året*, vilket innebär ca 1100 kronor per man räknat på nio miljoner invånare, det i sin tur räcker till alla gånger 20 menyer på McDonald's vilket motsvarar ungefär två besök i månaden. Så även om det finns ett visst uttalat motstånd så talar ändå det mesta för att snabbmaten är och förblir populär, trots rådande GI-trender.

Snabbmatskedjorna har ju på senare år försökt att "nyttifiera" sin verksamhet genom att erbjuda allt fler hälsosamma alternativ till de vanliga burgarna och pommes fritesen.
Senaste vändan är att både McDonald's, KFC och Wendy's, samtliga amerikanska snabbmatskedjor skall sluta med att fritera sin mat i frityrolja innehållande så kallade transfetter.

Transfetter är ett sorts omättat fett som bildas när t.ex. växtoljor härdas delvis. En mindre mängd av detta transfett finns naturligt i både mjölkprodukter och nötkött. Transfett har i princip samma egenskaper som mättat fett vilket innebär att de höjer det goda kolesterolet, men även sänker det goda. Transfettet är faktiskt så pass dåligt att delstaten New York funderar på att förbjuda det rakt av då den genomsnittlige amerikanen får i sig ungefär 6 gram per dag. Detta kan jämföras med en genomsnittlig dansk som stoppar i sig ca 1 gram transfett om dagen, trots deras glada livsstil.

Så det bör ju vara goda nyheter för snabbmatsälskaren, transfett låter ju som en otäckhet ingen vill ha. De flesta människor verkar ha ett hatkärleksförhållande till snabbmaten, och ju nyttigare det går att få den, desto bättre. För två doser snabbmat i månaden vill vi ju ha, åtminstone enligt statistiken, och då är det ju bra om vi får känna oss hälsosamma dessutom.

*Källa http://www.e24.se/dynamiskt/konsumentvaror/did_13900896.asp
Övriga källor:
http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,786497,00.html
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1329
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=118777&maNo=-1
http://en.wikipedia.org/wiki/Fast_food

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com