Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Europa

Europa är till ytan jordens näst minsta kontinent, världsdelen har ungefär 730 miljoner invånare fördelat på 48 länder. Med sin början i norr ligger Skandinavien med Sverige, Norge, Danmark och Island, till norden hörande är även Finland. Med mycket fokus på fisk och skaldjur är dieten relativt likadan i de skandinaviska länderna, men helt klart med utrymme för skillnader länderna emellan. Kända över hela världen är de svenska köttbullarna, eller swedish meatballs. En annan världsberömd svensk är smörgåsbordet som går under namnet swedish smorgasbord runt jorden. Danmark har sina smörrebröd, vilka ofta består utav rågbröd med diverse olika smakrika pålägg som rostbiff, currymajonnäs, räkor, ål eller fläskkött.

Österut från skandinavien och söder om Finland ligger Baltikum, som föredetta medlemmar av sovjetunionen har Estland, Lettland och Litauen många anor från det gamla Ryssland och dess matkultur. Balterna äter mycket potatis, kött, rågbröd, kål och bönor, gärna i form av mustiga grytor eller inläggningar. Även viltkött är populärt och älg, vildsvin och hjort förekommer delvis i den lokala dieten.

Genom Baltikum ner till Polen finner vi gränsen mot Centraleuropa eller Mellaneuropa med länder som Tyskland, Schweiz och Österrike. Med ett relativt liknande kök och rätter som spätzle, olika korvar, schnitzel, och surkål speglar länderna det lite kraftiga köket i centrala europa. Med mycket kött, potatis och andra rotfrukter är den regionala dieten rustik, även om den givetvis innehåller inslag från hela världen, och för den delen de andra länderna i omgivande delar av Europa.

Kebaben som vi ser den idag gjorde sitt intågande i Europa genom turkiska invandrare i Tyskland, och den såkallad dönern föddes under 1970-talet i Berlin.

Söder om Tyskland ligger Frankrike, ett av de länder på jorden som haft mest inverkan på den globala dieten. Franska kockar är kända över hela världen, liksom deras alster; foie gras, croissanter, coq au vin, boeuf bourguignon, bearnaisesås och åtskilliga andra världsberömda rätter äts på många restauranger runt om vår jord.

Det franska köket har genom åren utvecklats till det kök som vi finner idag, alltifrån kusternas skaldjur och fisk till galetter, fyllda matpannkakor, crepes, cider, viner, champagne och casoullet, den berömda franska böngrytan som t.om. har ett sällskap till sin ära.

Ett stenkast över engelska kanalen finner vi Storbritannien, det forna imperiet som till stor del ännu har kvar sin glans, åtminstone i matväg. Med allt från det klassiskt engelska fish and chips, kidneypie, afternoontea och full english breakfast till den numera nästan ännu större indiska curryn.

Längre upp i storbritannien finner vi Skottland och den lokala kändisen haggis. En komposition bestående av lever, inälvor, havregryn och lök. Till detta serveras ofta potatismos och varför inte en whisky eller kanske en guinness, det lokala ölet som blivit en storsäljare jorden runt.

Sydeuropa består utav den europeiska medelhavsregionen med länder som Italien, Spanien, Portugal det forna Jugoslavien och Grekland.

Italien är precis som tidigare nämnda Frankrike ett av de länder på jorden som fått mest ära för sitt kök, vardagsrätter i stora delar av världen som pizza och pasta är från början italienska. Även om de givetvis förändrats för att överensstämma med de lokala preferenserna så äts klassiker som bolognese, spaghetti carbonara, pizza och pesto i de flesta delarna av världen.

Andra italienska produkter som olivolja, parmesan, viner, mozzarella, foccacia och gorgonzola är även de vanliga inslag i den vardagliga dieten på de flesta platser.

Söder om forna Jugoslavien, gränsade mot Makedonien och Albanien ligger Grekland. Ett land känt för både sin mytologi och sin goda mat. Miljontals turister kan förmodligen skriva under på att bifteki, souvlaki, grekisk sallad och tzatziki är bland det godaste som går att äta.

Det mest karaktäristiska för den grekiska maten är olivoljan, detta i kombination med flitigt användande av kryddor som oregano, mynta, lök, dill och basilika skapar ett enastående kök.

Östra Europa består av bland annat Ryssland, ett gigantiskt land beläget både i Asien och Europa. Pga. ett hårt klimat är mycket av maten tänkt att vara stärkande och ge energi under den kalla vintern och basen i det ryska köket är potatis, bröd, ägg, kött och smör.

Ett exempel på detta är den ryska soppan borstj, den klassiska rödbetssoppan som avnjuts med en klick smetana, ett slags syrlig gräddfil, och gärna en iskall vodka vid sidan om.

Skandinavien och norden

Sverige
Danmark
Norge
Island
Finland


Nordeuropa och baltikum

Estland
Irland
Lettland
Litauen
Storbritannien

Centraleuropa

Österrike
Kroatien
Tjeckien
Tyskland
Ungern
Liechtenstein
Polen
Rumänien
Slovakien
Slovenien
Schweiz

Sydeuropa

Andorra
Italien
San Marino
Vatikanen
Malta
Albanien
Bosnien och Herzegovina
Bulgarien
Kroatien
Cypern
Grekland
Makedonien
Serbien
Turkiet

Östeuropa

Vitryssland
Moldavien
Ryssland
Ukraina

Västeuropa

Belgien

Frankrike

Holland
Luxembourg
Monaco

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com