Matreportage i Dubai

Dubai är ett av sju emirat vilka tillsammans
utgör de Förenade arabemiraten. Landet ligger
i Mellanöstern och angränsar Oman och Saudi Arabien. Omkring 19 %
av befolkningen utgörs
av medborgare i landet, såkallad emiratis, resten kommer från hela
världen. Detta har
medfört att i princip alla nationers kök finns representerade på
en relativt liten yta.
Allt ifrån 5 rätters middagar på
flådiga restauranger till kryddiga shawarmas i ett litet
gatustånd finns att få tag på. Priserna varierar stort, men
generellt får man en
måltid billigare än i Sverige.

Den relativt lokala, eller åtminstone lokala
för regionen, shawarman är
i princip det vi hemma kallar kebab, man får antingen kyckling, biff eller
lammkött tunt
skivat och inlindat i ett varmt mjukt bröd, i rullen finns ofta även
syrade och färska grönsaker plus en
yoghurtsås.
En shawarma kan man ofta få för ungefär
åtta svenska kronor, en läsk till går på drygt en femma.
Ytterliggare en arabisk specialitet som finns i Sverige är falafel vilket
också kostar runt 6-8 kronor.
Hummus, en ganska så nyligen introducerad
rätt som i dagens GI-samhälle blivit populär är också
det en vanlig syn på matborden i Dubai. Man bjuds det ofta tillsammans
med khubz, vilket är
tunna vanligen nygräddade arabiska bröd.

En stor del av Dubais befolkning utgörs av
människor från Indien och Pakistan. Detta speglas mycket
i det lokala köket, indisk och pakistansk mat finns att få tag på
överallt och när som helst.
Populärt är olika currys liksom grillspett, piroger och liknande.
Den indiska maten
i Dubai är givetvis ytterst högklassig, och även den förhållandevis
billig. Drygt tjugo till trettio kronor
för t.ex. ett grillspett med ris, bröd och läsk kan man räkna
med
Dock är detta självklart beroende på
vart maten intags, våran internationella matpatrull
åt även på en lyxig indier belägen i Regal Plaza Hotel
vilket för en huvudrätt och dryck landade på
ungefär det femdubbla mot ovannämnda.
Det man bör tänka på i Dubai är
att alkoholen är dyr, i förhållande till övrig mat och
dryck väldigt dyr.
Med vana av svenska priser blir det dock inte så blodigt, men man får
räkna med minst 30-40 kronor på en vanlig
lunchrestaurang för en öl, och minst 50-60 på en finare bar
eller restaurang. Detsamma gäller priserna på vin och
för den delen övrig alkohol. Det går inte heller att som turist
få tag på alkohol i affärerna utan man måste
för att kunna handla alkohol utanför licensierade barer och restauranger
vara bofast och ha ett tillstånd vilket
intygar att man inte är muslim.
Men det blir inga större problem när
ett stort utbud av inhemska och utländska läsksorter och fruktjuicer
för inga
pengar alls finns att få tag på praktiskt taget överallt.

För den som får hemlängtan finns
det mesta hemifrån att tillgå, de internationella kedjorna
är alla representerade. Ett klart större utbud än i Sverige finns
att tillgå med kedjor som
t.ex. Dunkin' Donuts,
KFC, Baskin'
Robbins, Debonairs
och Hardees. Givetvis finns
även Mcdonalds,
Burger King,
Subway osv. Priserna på
dessa kedjor ligger ungefär på hälften gentemot Sverige.
Ett vanligt västerländskt tillbehör
tycks även vara coleslaw och pommes, vilket serverades till
det mesta under besöket. Vill man ha ett spännande snack finns Corn
in a Cup vilket är majs som slungas i smör
och sedan serveras med valfri kryddning, salt och citron.
Maten i Dubai kan som sagt intagas på väldigt
varierade sätt, ett av de vanligare är i en av
de många food courts som finns i främst alla köpcenter, där
har man helt enkelt byggt 10-20 olika
små hål-i-väggen-matställen från ofta t.ex. Japan,
Kina, Indien, Libanon och väst. Dessa
samsas om ett hav av sittplatser i mitten och man kan alltså själv
välja vad man vill ha för något
och sedan sätta sig tillsammans och äta. Detta fenomen har dykt upp
på senare tid även i
Sverige och är ett mycket trevligt sätt att få variation.
Den exklusiva maten får man ofta tag i på
hotellen, vår testpatrull åt på tre olika
lite dyrare restauranger, av vilka två låg i anknytning till hotell.

Det första som besöktes var
Four
Points by Sheraton Bur Dubai där en väldigt smakrik grillad oxfilé
respektive lax intogs
tillsammans med vin och utsökta tillbehör för det facila priset
av ungefär 100 svenska kronor per person.
Det andra var tidigare nämnda Regal
Plaza och den indiska restaurangen Bollywood Café där vi provade
en intressant
gryta med grön chili, panéerost, blomkål och minimajs vilket
serverades med bröd och mildad rödlök.
Gott och kryddigt för återigen ungefär 100 svenska kronor.
Det sista som fick besök var den lyxiga och
prisbelönta italienska restaurangen Medzo som ligger
inhyst i det egyptisk-inspirerade shoppingcentret Wafi
Pyramids. I den lummiga trädgården
som utgjorde hotellets uteservering åt vi en femrätters lunch vilken
innehöll b.la.
friterad mozzarella, chevre samt päroncrostini och laxraviolli, och det
bara till förrätt.
Till huvudrätt åts det ricotta och skogssvampfyllt kycklingbröst
med vitlökspotatismos.
Till efterätt bjöds det tiramisu, allt
detta med vin, bröd och mineralvatten landade på ungefär 350
kronor för båda.
Slutligen vill vi passa på att rekommendera
Vu's
bar i Emirates Towers, en öl där för 60 kronor kan lätt
accepteras
för den storslagna utsikten och coola stämningen. Passa även
på att prova de goda och prisvärda drinkarna.

Sammanfattat så är Dubai en ytterst
trevlig destination ur både matsynpunkt och övrigt och vi från
foodetc:s
internationella matpatrull kan inte annat än rekommendera Dubai å
det varmaste.
Se även Förenade arabemiraten.
|