Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Att äta på resan
Att äta på resan

Att resa och upptäcka nya saker är något många ser som ett av livets stora nöjen. Men vad förhöjer upplevelsen, och vad får den att verka som en dålig idé? Någon som inte vet?

Jo, maten såklart! Om maten på resan inte uppfyller ens förväntningar ter sig allt genast lite sämre.

När man är på resande fot, på väg någonstans, är allt spännande och man kan knappt vänta på att få uppleva, känna, smaka å lukta, och inte ens den mest avskyvärda synen kan få en att inte prova, för man är ju trots allt där för att uppleva och prova på.

En av mina värsta smakupplevelser minns jag från min barndom. Jag var 12 år och mina föräldrar hade tvingat med mig på en bussresa till Österrike över semestern. Det var sommar, 35 grader varmt och reseledaren deklarerade glatt att nu skulle vi minsann få smaka på den pittoreska lilla byns egna delikatess "schinkenbrot" och alla som ville följa med på detta skulle komma fram i bussen direkt och betala det nedprutade priset 100:-.
Alla ville naturligtvis ta detta specialtillfälle i akt och prova något nytt och spännande. Men oj vilket uppror det blev ibland bussens resenärer när den högt omtalade delikatessen visade sig bestå av ett runt rågbröd med en skiva ost och en skiva skinka, serverat på en träplatta. Det var allt. Alla dessa lovord och allt man fick var en torr smörgås. Vissas var till och med mögliga, och det var inte många som tyckte att resande och nya upptäckter var roliga just den eftermiddagen.

För att väga upp all denna negativitet ska jag väl berätta om en alldeles underbar, dock ganska oväntad annan matupplevelse. Jag åkte x2000 mellan Stockholm och Borås, en ganska vanlig, tråkig resa, där jag trodde att ens största nöje var att upptäcka att de sålde chips i bistron. Men oj så fel jag hade!
När jag gick för att äta var det mest attraktiva förslaget en orientalisk kycklingsoppa med zucchini. Jag hade inte mycket att välja på, så jag suckade, betalade och gick å satte mig att vänta på min, vad jag trodde, bleka, kalla smaklösa soppa. Efter ett tag kom personalen ut med min soppa och när jag lyfte av plastlocket från den mikrosäkra burken fick jag se en oerhört fräsch soppa med färska zucchinibitar och strimlad kyckling. Redan efter första skeden var jag helt lyrisk. Så när man minst anar det, och när man egentligen inte är ute efter att upptäcka nytt, kan man bli överraskad över vad god mat egentligen gör för ens välmående och reshumör.

Sandra@foodetc.se

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com