Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Asien

Asien, jordens befolkningstätaste världsdel rymmer allt ifrån iskalla snötäckta slätter till kritvita stränder och kokheta öknar. Detta bidrar till en enorm bredd mellan de olika regionala köken som är svår att hitta någon annanstans i världen.

Med sin början i mellanöstern angränsande till Europa och Afrika möts kryddiga röror och grytor med indiska och afrikanska influenser. Med matnationer som Libanon, vida känt för sitt kök, och kanske främst mezen, så har det bidragit till att regionens kök kan avnjutas på de allra flesta platserna runtom i världen. Många regionala rätter som delvis genom mezen spridit sig i världen är numera "vanliga" rätter som hummus, pitabröd, baba ganoush, tabbouleh och så vidare.

Även Turkiet som åtminstone delvis får anses vara en del av mellanöstern har bidragit mycket till sin omvärlds kulinariska välstånd. Vinbladsdolmar, baklava och kanske främst falafel och kebab är exempel på rätter som är fast förankrade i den moderna matkulturen, och näst intill kan anses vara vardagsmat.

Att tillägga är dock att precis som i mezen är ingen av maträtterna helt bundna till Turkiet, utan många av de lokala rätterna från Mellanöstern finns i åtskiliga varianter i de flesta av regionens länder.

Andra stora kök är t.ex. det iranska med mycket smak av dill, citron och yoghurt. Det jordanska med sin populära mansaf är ytterligare ett exempel på ett land känt för sin superba matkultur.

I västra och centrala asien som i de flesta fall tillhört det forna sovjet så blandas dessa influenser med de från angränsade regioner, och där främst mellanöstern. Vanligt är olika typer av kött som tillagas i form av grillspett, shashlik. Populärt är även olika stuvningar, grytor och små köttfyllda pastaknyten. Det föredragna köttet i regionen är främst får, men t.ex. hästkött konsumeras till viss grad, liksom givetvis kyckling och i vissa fall fläsk.

Det myllrande Sydasien med giganter som Indien, Pakistan och Bangladesh är sedan längre vida känt över världen för sitt kök. Kryddiga grytor togs med från kolonierna av engelsmännen och blev tidigt populärt i Europa. Currys, masalas, naan och basmati är för de flesta kända ord, och det sydasiatiska köket, och kanske där främst det indiska har tagit en stor plats över hela världen. Exempel på rätter från regionen är chicken tikka masala, vindaloo, naan och korma.

Aningen mer åt öst ligger det populära sydostasien. Länder som Thailand, Vietnam och Malaysia har sedan längre försett oss med ljuvliga kryddiga rätter. Med turismen i området har tillgången på regionens kök ökat ytterligare och man kan utan problem få tag på pad thai, olika grytor med röd eller grön curry, eller varför inte den oerhört populära kändisen från regionen, satay, vilket är kycklingspett med jordnötssås, en maträtt med anknytning till både Malaysia, Thailand och Indonesien.

Slutligen har vi tagit oss till Östasien. Kina det enorma landet känt för de flesta genom tre små rätter eller friterade bananer. En gigant med en befolkning spridd över hela världen som avspeglar dess kulinariska traditioner genom otaliga kinesiska restauranger. Med kändisar som pekinganka, grillat ankkött som lindas in i tunna pannkakor och äts med lite grönsaker eller chow mein, wokade nudlar så har de allra flesta i vårt samhälle en relation till den kinesiska matkulturen.

Japan är för de flesta starkt förknippat med sushi, givetvis finns det oändligt mycket mer, men närheten till havet har gjort japanerna till stora fiskälskare, vilket också avspeglas på medellivslängden som är den högsta i hela världen. Något som kanske inte bidrar till att öka medellivslängden är blåsfisken fugu, en delikatess som endast får tillredas av särskilt utbildade kockar då fiskens lever är full av ett dödligt nervgift.

Nedan följer de olika regionerna och de länder som ingår.

Mellanöstern

Saudiarabien
Jemen
Oman
Qatar
Förenade arabemiraten
Syrien
Palestinska självstyret
Libanon
Kuwait
Jordanien
Israel
Irak
Iran
Bahrain

Västasien

Azerbaijan
Georgien
Armenien
Afghanistan

Centralasien

Kazakstan
Kirgizistan
Tajikistan
Turkmenistan
Uzbekistan
Mongoliet

Östasien

Kina
Japan
Nordkorea
Sydkorea
Taiwan
Hongkong

Sydostasien

Burma
Thailand
Kambodja
Laos
Vietnam
Indonesien
Östtimor
Malaysia
Brunei
Singapore
Filippinerna

Sydasien

Indien
Pakistan
Sri Lanka
Bhutan
Nepal
Maldiverna
Bangladesh

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com