Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Afrika

Afrika är världens näst största världsdel, både i area och folkmängd, i 54 olika länder bor totalt 900 miljoner människor tillsammans. Från det arabiska nordafrika genom öknar och savanner ner till goda hoppsudden, Afrikas sydspets och nästgårds till antarktis.

Nordafrika gränsar mot medelhavet, där det ligger nära både Europa och det asiatiska mellanöstern. Det nordafrikanska köket har stora likheter med mellanösterns, kryddiga grytor, platta bröd, cous-cous, lammkött och yoghurt är vanliga inslag i den vardagliga dieten. Marockos kan nog sägas vara det kändaste köket av länderna i regionen, med tagine, harissa och kryddor som kanel, spiskummin och saffran har de en orientalisk matlagning som rönt stora framgångar runt jordklotet.

Följer man Nordafrika ner genom Sudan så dyker Centralafrika, även kallat Mellanafrika upp. Länder som Angola, Tchad och ögruppen São Tomé och Príncipe, Afrikas minsta stat ligger belägna i Centralafrika. Det regionala köket i denna del av Afrika består till stor del av plaintains, det vill säga ätbara bananer, samt cassava, en rotfrukt. Till detta serveras diverse köttgrytor, ofta tillagade med exempelvis jordnötter, nötkött eller kyckling, okra och ingefära. Mer udda inslag som vårtsvin, apa, antilop och krokodil förekommer också i vissa fall, även om det inte är särskilt vanligt. En annan vanlig maträtt är bambara, ett sorts gröt gjorde av ris, jordnötssmör och socker.

Till väster om centralafrika finner vi logiskt nog Västafrika, en tropisk del av världsdelen med djungler och regnskogar. En typisk västafrikansk måltid är kraftig och består utav generöst med fett men lite kött. Fufu, även stavat foufou eller foofoo är ett sorts gröt, liknande polenta som tillverkas genom att koka rotgrönsaker som sötpotatis i vatten till en tjock smet, ofta används även majsmjöl. Till fufun serveras t.ex. en sås gjord av tomater, okra och fisk. En lokal alkoholhaltig dryck från regionen är palmvin som utvinns ur vissa palmträd.

Ett hopp österut befinner sig Afrikas horn och Östafrika. Länder i regionen är t.ex. Etiopien, omtalat världen över för sitt fina kök, och även grannlandet Eritrea, med liknande inslag i sin matkultur. Det etiopiska köket består främst utav kryddiga grytor, wat, både vegetariska och med kött. Dessa grytor serveras ofta på toppen av ett injera, ett stort pannkaksliknande surdegsbröd. Injera görs på syrat teff-mjöl och används som bestick, man bryter bitar av brödet och plockar på så sätt upp grytan. Den etiopiska maten får mycket av sin karaktäristiska smak från kryddblandningen berbere och niter kibbeh, ett sorts klarifierat smör liknande det indiska ghee. Om man vill så kan man till den etiopiska maten även få sig ett glas tej, vilket är ett lokalt honungvin.

Södra afrika anses ofta utgöras av fem olika länder; Sydafrika, Lesotho, Namibia, Botswana och Swaziland. Regionens klimat är varierat och allt från skogar, berg och öknar finns i området. Ett av de kändaste köken är det Sydafrikanska. Med många olika folkslag som passerat landet genom historien finns både de traditionella afrikanska stammarnas matarv, cape malayköket som följt med slavar från främst Indonesien liksom den mat som britter och holländare fört med sig och som sedan utvecklats av afrikaanerna, eller afrikanderna, ättlingarna till boerna.

Den traditionella sydafrikanska matkulturen är varierad och innehåller rätter som bobotie, ett slags gratäng med köttfärs, russin och äpplen som serveras med nejlikeris, chutney och ibland även skivade bananer eller kokosnöt.

Biltong är torkat salt nötkött, inte helt olikt den amerikanska beef jerkyn. Sosaties är grillade marinerade spett och kan t.ex. inmundigas tillsammans med boerewors en korv smaksatt med bl.a. muskot, korianderfrö, nejlikor och svartpeppar. Detta sköljs förslagsvis ner med en castle, vilket är en populär lokal ölsort.

Även amerikanska snabbmatskedjor som KFC och Mcdonalds har gjort sitt intåg på marknaden och är tillsammans med indisk snabbmat som samosas populärt i Sydafrika.

Nordafrika

Algeriet
Egypten
Libyen
Marocko
Sudan
Tunisien

Centralafrika

Burundi
Tchad
Demokratiska Republiken Kongo
Rwanda

Västafrika

Angola
Benin
Burkina Faso
Elfenbenskusten
Kap Verde
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Liberia
Mali
Mauretanien
Niger
Nigeria
Senegal
Sierra Leone
Togo

Östafrika

Tanzania
Kenya
Uganda
Djibouti
Eritrea
Etiopien
Somalia
Mozambique
Madagaskar

Malawi
Zambia
Zimbabwe
Komorerna
Mauritius
Seychellerna


Södra afrika

Botswana
Lesotho
Namibia
Sydafrika
Swaziland

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com