![]() Sitemap |
Nordafrika gränsar mot medelhavet, där
det ligger nära både Europa och det asiatiska mellanöstern.
Det nordafrikanska köket har stora likheter med mellanösterns, kryddiga
grytor, platta bröd, cous-cous, lammkött och yoghurt är vanliga
inslag i den vardagliga dieten. Marockos kan nog sägas
vara det kändaste köket av länderna i regionen, med tagine, harissa
och kryddor som kanel, spiskummin och saffran har de en orientalisk matlagning
som rönt stora framgångar runt jordklotet. Till väster om centralafrika finner vi logiskt nog Västafrika, en tropisk del av världsdelen med djungler och regnskogar. En typisk västafrikansk måltid är kraftig och består utav generöst med fett men lite kött. Fufu, även stavat foufou eller foofoo är ett sorts gröt, liknande polenta som tillverkas genom att koka rotgrönsaker som sötpotatis i vatten till en tjock smet, ofta används även majsmjöl. Till fufun serveras t.ex. en sås gjord av tomater, okra och fisk. En lokal alkoholhaltig dryck från regionen är palmvin som utvinns ur vissa palmträd. Ett hopp österut befinner sig Afrikas horn och Östafrika. Länder i regionen är t.ex. Etiopien, omtalat världen över för sitt fina kök, och även grannlandet Eritrea, med liknande inslag i sin matkultur. Det etiopiska köket består främst utav kryddiga grytor, wat, både vegetariska och med kött. Dessa grytor serveras ofta på toppen av ett injera, ett stort pannkaksliknande surdegsbröd. Injera görs på syrat teff-mjöl och används som bestick, man bryter bitar av brödet och plockar på så sätt upp grytan. Den etiopiska maten får mycket av sin karaktäristiska smak från kryddblandningen berbere och niter kibbeh, ett sorts klarifierat smör liknande det indiska ghee. Om man vill så kan man till den etiopiska maten även få sig ett glas tej, vilket är ett lokalt honungvin. Södra afrika anses ofta utgöras av fem olika länder; Sydafrika, Lesotho, Namibia, Botswana och Swaziland. Regionens klimat är varierat och allt från skogar, berg och öknar finns i området. Ett av de kändaste köken är det Sydafrikanska. Med många olika folkslag som passerat landet genom historien finns både de traditionella afrikanska stammarnas matarv, cape malayköket som följt med slavar från främst Indonesien liksom den mat som britter och holländare fört med sig och som sedan utvecklats av afrikaanerna, eller afrikanderna, ättlingarna till boerna. Den traditionella sydafrikanska matkulturen är varierad och innehåller rätter som bobotie, ett slags gratäng med köttfärs, russin och äpplen som serveras med nejlikeris, chutney och ibland även skivade bananer eller kokosnöt. Biltong är torkat salt nötkött, inte helt olikt den amerikanska beef jerkyn. Sosaties är grillade marinerade spett och kan t.ex. inmundigas tillsammans med boerewors en korv smaksatt med bl.a. muskot, korianderfrö, nejlikor och svartpeppar. Detta sköljs förslagsvis ner med en castle, vilket är en populär lokal ölsort. Även amerikanska snabbmatskedjor som KFC och Mcdonalds har gjort sitt intåg på marknaden och är tillsammans med indisk snabbmat som samosas populärt i Sydafrika. Nordafrika Algeriet Centralafrika Burundi Benin Burkina Faso Elfenbenskusten Kap Verde Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Liberia Mali Mauretanien Niger Nigeria Senegal Sierra Leone Togo Östafrika Tanzania |
![]() ![]() Mat i olika världsdelar Europa Asien Afrika Sydamerika Nordamerika Oceanien Skandinavien (engelska) Alla våra recept Recept 1 Recept 2 Recept 3 Recept 4 Recept 5 Recept 6 Recept 7 Recept 8 Recept 9 Recept 10 Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com |