Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Pljeskavica


Recept på pljeskavica, pleskavica, pleska. Variant på hamburgare med köttfärs.
Rätten har sitt ursprung i forna Jugoslavien, Balkan, Serbien, Bosnien och Kroatien.

För 4 personer:

ca 500 gram Köttfärs (använd gärna 50/50 av fläsk och nötfärs)
1 Ägg
4 tsk Cayennepeppar
2 tsk Vegeta (ett slags grönsakssalt ursprungligen från Kroatien, kan ersättas med bara salt)
2 tsk Salt
1/2 skiva Formbröd, alternativt några matskedar ströbröd
1 dl Vatten
100 gram Sallad av valfri sort

4 Pitabröd
2 Tomater
1 gul Lök
2 dl Matlagningsyoghurt
2 Vitlöksklyftor

Olja

1. Börja med att smula ner brödet, alternativt ströbrödet i 1 dl vatten. Låt svälla i ungefär 10 minuter. Finhacka löken och en av tomaterna.

2. Blanda färsen, ägget, halva den finhackade löken, det svällda brödet, vegeta, salt och 1 tsk cayennepeppar till en jämn smet.

3. Hetta upp olja i en panna eller kastrull, stek sedan resten av den gula löken samt vitlöksklyftan genomskinlig, tillsätt även den finhackade tomaten. Låt såsen koka ihop en aning innan du tillsätter ungefär tre teskedar cayennepeppar, 1 tsk yoghurt samt salt och en skvätt vatten. Låt såsen koka ihop ytterligare tills den tjocknar. Ställ av från värmen.

4. Blanda yogurten med lite finhackad vitlök och salt, ställ kallt. Forma stora tunna biffar av köttfärsblandningen, stek gyllenbruna i stekpanna och servera i pitabröden tillsammans med den röda såsen, vitlöksyoghurt, lökringar, sallad, skivad tomat och om man vill fefferoni.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com