Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Pasticcio


Recept på pasticcio, pastitsio, macaronia tou fournou, pastagratäng med köttfärs och bechamelsås.
Variant på lasagne med smak av medelhavet, ursprungsland Grekland.

För 4 personer:

500 gram Köttfärs (helst lamm eller blandfärs)
1 gul Lök
1 Vitlöksklyfta
1 burk krossade Tomater
ca 1 tsk Kanel
ca 1/2 tsk Muskot
2 Kyckling-buljongtärningar
1 dl Rött vin
1 Ägg
100 ml Mjölk
1-2 msk Mjöl
ca 500 gram Penne, rigatoni eller tortiglioni
3-4 dl riven Ost

Salt & Peppar
Olivolja
Smör

1. Finhacka vitlöken och den gula löken, stek tillsammans med köttfärsen mjuka i olivolja i en kastrull eller gryta. När köttfärsen fått färg, tillsätt tomaterna, vinet, buljong, peppar, kanel och muskot. Låt puttra i ungefär 20 minuter, tillsätt vatten om det blir för tjockt då såsen ska vara lite rinnig.

2. Sätt ugnen på 225 grader, smält en klick smör i en kastrull, när det börjar bubbla rör ner mjöl. När smöret och mjölet blandats, tillsätt i omgångar under konstant omrörning mjölken. Låt koka upp och blanda tills allt mjöl lösts upp, tillsätt då även ungefär en tredjedel av osten. Smaka av med salt och peppar. Koka pastan al dente.

3. Låt bechamel-såsen svalna, vispa sedan i ägget. Olja en form och lägg i först ett lager pasta, sedan köttfärssåsen och sist bechamelsås, gör detta ännu en gång så du får två lager. Toppa med resten av den rivna osten och låt stå i ugnen ungefär 20-25 minuter. Servera med förslagsvis en grekisk sallad och kanske tzatziki.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com