Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Matreportage i Dubai

Dubai är ett av sju emirat vilka tillsammans utgör de Förenade arabemiraten. Landet ligger
i Mellanöstern och angränsar Oman och Saudi Arabien. Omkring 19 % av befolkningen utgörs
av medborgare i landet, såkallad emiratis, resten kommer från hela världen. Detta har
medfört att i princip alla nationers kök finns representerade på en relativt liten yta.

Allt ifrån 5 rätters middagar på flådiga restauranger till kryddiga shawarmas i ett litet
gatustånd finns att få tag på. Priserna varierar stort, men generellt får man en

måltid billigare än i Sverige.

Den relativt lokala, eller åtminstone lokala för regionen, shawarman är
i princip det vi hemma kallar kebab, man får antingen kyckling, biff eller lammkött tunt
skivat och inlindat i ett varmt mjukt bröd, i rullen finns ofta även syrade och färska grönsaker plus en
yoghurtsås.

En shawarma kan man ofta få för ungefär åtta svenska kronor, en läsk till går på drygt en femma.
Ytterliggare en arabisk specialitet som finns i Sverige är falafel vilket också kostar runt 6-8 kronor.

Hummus, en ganska så nyligen introducerad rätt som i dagens GI-samhälle blivit populär är också
det en vanlig syn på matborden i Dubai. Man bjuds det ofta tillsammans med khubz, vilket är
tunna vanligen nygräddade arabiska bröd.

En stor del av Dubais befolkning utgörs av människor från Indien och Pakistan. Detta speglas mycket
i det lokala köket, indisk och pakistansk mat finns att få tag på överallt och när som helst.
Populärt är olika currys liksom grillspett, piroger och liknande. Den indiska maten
i Dubai är givetvis ytterst högklassig, och även den förhållandevis billig. Drygt tjugo till trettio kronor
för t.ex. ett grillspett med ris, bröd och läsk kan man räkna med

Dock är detta självklart beroende på vart maten intags, våran internationella matpatrull
åt även på en lyxig indier belägen i Regal Plaza Hotel vilket för en huvudrätt och dryck landade på
ungefär det femdubbla mot ovannämnda.

Det man bör tänka på i Dubai är att alkoholen är dyr, i förhållande till övrig mat och dryck väldigt dyr.
Med vana av svenska priser blir det dock inte så blodigt, men man får räkna med minst 30-40 kronor på en vanlig
lunchrestaurang för en öl, och minst 50-60 på en finare bar eller restaurang. Detsamma gäller priserna på vin och
för den delen övrig alkohol. Det går inte heller att som turist få tag på alkohol i affärerna utan man måste
för att kunna handla alkohol utanför licensierade barer och restauranger vara bofast och ha ett tillstånd vilket
intygar att man inte är muslim.

Men det blir inga större problem när ett stort utbud av inhemska och utländska läsksorter och fruktjuicer för inga
pengar alls finns att få tag på praktiskt taget överallt.

För den som får hemlängtan finns det mesta hemifrån att tillgå, de internationella kedjorna
är alla representerade. Ett klart större utbud än i Sverige finns att tillgå med kedjor som
t.ex. Dunkin' Donuts, KFC, Baskin' Robbins, Debonairs och Hardees. Givetvis finns även Mcdonalds, Burger King,
Subway osv. Priserna på dessa kedjor ligger ungefär på hälften gentemot Sverige.

Ett vanligt västerländskt tillbehör tycks även vara coleslaw och pommes, vilket serverades till
det mesta under besöket. Vill man ha ett spännande snack finns Corn in a Cup vilket är majs som slungas i smör
och sedan serveras med valfri kryddning, salt och citron.

Maten i Dubai kan som sagt intagas på väldigt varierade sätt, ett av de vanligare är i en av
de många food courts som finns i främst alla köpcenter, där har man helt enkelt byggt 10-20 olika
små hål-i-väggen-matställen från ofta t.ex. Japan, Kina, Indien, Libanon och väst. Dessa
samsas om ett hav av sittplatser i mitten och man kan alltså själv välja vad man vill ha för något
och sedan sätta sig tillsammans och äta. Detta fenomen har dykt upp på senare tid även i
Sverige och är ett mycket trevligt sätt att få variation.

Den exklusiva maten får man ofta tag i på hotellen, vår testpatrull åt på tre olika
lite dyrare restauranger, av vilka två låg i anknytning till hotell.

Det första som besöktes var
Four Points by Sheraton Bur Dubai där en väldigt smakrik grillad oxfilé respektive lax intogs
tillsammans med vin och utsökta tillbehör för det facila priset av ungefär 100 svenska kronor per person.

Det andra var tidigare nämnda Regal Plaza och den indiska restaurangen Bollywood Café där vi provade en intressant
gryta med grön chili, panéerost, blomkål och minimajs vilket serverades med bröd och mildad rödlök.
Gott och kryddigt för återigen ungefär 100 svenska kronor.

Det sista som fick besök var den lyxiga och prisbelönta italienska restaurangen Medzo som ligger
inhyst i det egyptisk-inspirerade shoppingcentret Wafi Pyramids. I den lummiga trädgården
som utgjorde hotellets uteservering åt vi en femrätters lunch vilken innehöll b.la.
friterad mozzarella, chevre samt päroncrostini och laxraviolli, och det bara till förrätt.
Till huvudrätt åts det ricotta och skogssvampfyllt kycklingbröst med vitlökspotatismos.

Till efterätt bjöds det tiramisu, allt detta med vin, bröd och mineralvatten landade på ungefär 350 kronor för båda.

Slutligen vill vi passa på att rekommendera Vu's bar i Emirates Towers, en öl där för 60 kronor kan lätt accepteras
för den storslagna utsikten och coola stämningen. Passa även på att prova de goda och prisvärda drinkarna.

Sammanfattat så är Dubai en ytterst trevlig destination ur både matsynpunkt och övrigt och vi från foodetc:s
internationella matpatrull kan inte annat än rekommendera Dubai å det varmaste.

Se även Förenade arabemiraten.

Bookmark and Share
Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com